Logo Universiteit Utrecht

Educate-it GW

Kennisclips

Weblectures

Colleges, lezingen en andere presentaties die in zijn geheel worden opgenomen worden weblectures genoemd. Deze opnames zijn typisch langer dan 20 minuten en bevatten weinig interactie. Lecturenet of de Audiovisuele Dienst zijn hiervoor het beste geschikt.

Kennisclips

Een kennisclip is een kort filmpje van 5 à 10 minuten met uitleg over één specifiek onderwerp. Docenten gebruiken dit bijvoorbeeld om vragen te beantwoorden van studenten die niet in het hoorcollege aan bod waren gekomen. De Do It Yourself studio en het opnemen op de eigen werkplek is hiervoor het beste geschikt. De Audiovisuele Dienst kan hier echter ook bij helpen bij Geesteswetenschappen.

Overige opnames

Daarnaast zijn er nog andere soorten video's. Neem contact op met Educate-it GW om alle mogelijkheden verder te verkennen!

Onderstaande mogelijkheden voor e-lectures worden aangeboden bij Geesteswetenschappen:

  • Verdieping onderwijs: de student bereidt thuis voor d.m.v. aangeboden e-lectures en verdiept het geleerde in contactmomenten met de docent (als coach)
  • Vergroting motivatie: studenten worden (nog meer) verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces (anytime, anyplace)
  • Kwaliteitsverbetering onderwijs: gedurende het kijken van E-lectures kunnen learning analytics van studenten verzameld worden. Aan de hand van deze gegevens kan achterhaald worden waar studenten extra uitleg over willen.
  • Vergroting toegankelijkheid (onderwijs)materiaal: opnames kunnen door docenten gedeeld en hergebruikt worden binnen cursussen, curriculum, UU breed en daarbuiten. Zo maakt men optimaal gebruik van bestaande kennis (binnen en buiten de UU).

LectureNet is de dienst van de Universiteit Utrecht voor het opnemen van o.a. hoorcolleges, kennisclips, symposia en conferenties waarbij zowel video als de presentaties tegelijk worden opgenomen. Het team van LectureNet kan zowel on-demand als via een livestream opnames verzorgen.

Meer informatie Direct reserveren

De afdeling Audiovisuele Diensten werkt zowel voor de Faculteit Geesteswetenschappen als voor derden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale opname- en montagetechnieken. Daarnaast verlenen medewerkers van deze afdeling assistentie bij het video-onderwijs van de Faculteit Geesteswetenschappen.

Meer informatie

Lightboard

E-lectures - LightboardOp dit moment staat er een lightboard bij de Audiovisuele Dienst die in samenwerking met Bèta wordt getest.

Een lightboard is een glasplaat met in de rand LEDjes waarop kan worden geschreven met neon stiften. Doordat de docent achter de glasplaat staat kan hij/zij recht in de camera blijven kijken tijdens het schrijven op het board. Na de opname van de clip wordt de hele video softwarematig gespiegeld, waardoor het ook voor de kijker leesbaar wordt wat de docent schrijft.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het Lightboard?

Kijk op de pagina van Educate-it Bèta

Op de Kromme Nieuwegracht 80 is er voor Geesteswetenschappen en REBO een Do It Yourself studio (DIY studio) gerealiseerd. In een DIY studio kan de docent zelf opnames maken in een studio met de software MyMediasite. Deze software is ook te gebruiken om op een werkplek (of thuis) een opname te maken.

Je kunt de DIY Studio op de volgende manier boeken:

  1. Ga naar de Calender/Agenda in Outlook.
  2. Klik in het menu boven op Open Calendar/Agenda openen.
  3. Kies dan From Room List/Uit kamerlijst en zoek op KNG80 studio.

Sleutel en pasje voor de KNG80 studio kun je ophalen bij de receptie, deze is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 19.00 uur. Na het ophalen van de sleutel en pas, volg je de bordjes naar 1.03. Als je de deur van het slot hebt gedaan, bevindt de lichtknop zich rechts van je. Daar zit ook de ventilatieknop.

Let op: er is een trapje bij de ingang van de studio.

Meer informatie Direct reserveren

De software MyMediasite maakt het mogelijk om thuis of op de werkplek video's te maken en te delen met anderen. Hierdoor kun je vrij snel en simpel kennisclips of andere video's maken. Het enige wat je nodig hebt om op te nemen is:

  • een webcam/camera voor het beeld;
  • een microfoon/headset voor het geluid.

Direct zelf een opname maken

Share